Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος: Πάνω από 100 δισ. δολ. η αξία του φυσικού αερίου


Πάνω από 100 δισ. δολάρια εκτιμάται η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε η Κύπρια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου.Σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου, πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, σχεδόν καθαρό μεθάνιο.


Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η υποδομή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου θα πάρει περισσότερα χρόνια.

Η υπουργός Εμπορίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο στην περιοχή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο.Δεν αποκλείεται, όπως είπε, στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.

Σημείωσε ακόμη ότι από τον εντοπισμό φυσικού αερίου η Κύπρος θα έχει άμεσα οφέλη, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές και τις βιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν στο νέο περιβάλλον, που δημιουργείται.Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι είναι φυσικό, με τις θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά, αλλά και άλλα θέματα.

Ο κ. Καζαμίας επισήμανε ότι η Κύπρος δικαιούται να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη το 2012, ωστόσο, τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή διαχείριση των θεμάτων, με κυριότερο την υλοποίηση των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Είναι δικαιολογημένη η ευφορία, αλλά πρέπει προσγειωμένα να συνεχίσουμε το βηματισμό μας επί του εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.