Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μηχανικοί: Αν δεν πάρουν δεν θα… δώσουν

Μια κίνηση καλής θέλησης από την κυβέρνηση περιμένουν οι μηχανικοί για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη οι οποίες θα οδηγήσουν στη διακοπή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων. «Δεν θα κάνουμε πίσω παρά μόνο εάν έως την Πέμπτη κατατεθούν σε κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή τροπολογίες οι οποίες θα αλλάζουν τις αντισυνταγματικές διατάξεις που πέρασαν στον νόμο για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών ή εάν δούμε την υπουργική απόφαση για τον έλεγχο αμοιβών των μηχανικών», λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χρ. Σπίρτζης.


Η σημερινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκη ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Σπίτζης «αν δεν εισαχθούν άμεσα οι τροπολογίες στη Βουλή δεν θα υποχωρήσουμε».
Οι μηχανικοί αντιδρούν, μεταξύ άλλων, για τις ρυθμίσεις που:
- επιτρέπουν σε τεχνολόγους (αποφοίτους ΤΕΙ) να γίνονται Ελεγκτές Δόμησης
- ορίζουν ότι μόνο αρχιτέκτονες μηχανικοί θα είναι υπεύθυνοι για τις αρχιτεκτονικές μελέτες στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα παραδοσιακά ή ιστορικά τμήματα πόλεων.
- αναφέρουν ότι στατικές μελέτες θα γίνονται μόνο από αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς.

Ακόμη, το ΤΕΕ καταγγέλλει τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των μελών του, όταν ήδη, όπως λέει ο κ. Σπίρτζης, «υπάρχουν πολλοί μηχανικοί οι οποίοι δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε τις σημερινές εισφορές».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δίνει τριήμερη διορία στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, διαφορετικά, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, θα διακόψει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων. Με άλλα λόγια οι πολίτες δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τακτοποίησης του αυθαιρέτου γεγονός που φέρνει πιο κοντά και το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την τακτοποίηση η οποία εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, οι μηχανικοί θα ξεκινήσουν ελέγχους για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις σε δημόσια κτήρια και κτήρια κλειστών αγορών ενώ έχει αποφασιστεί αποχή του τεχνικού κόσμου από επιτροπές διαγωνισμών και Συμβούλια.
http://www.tovima.gr