Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πιθανή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου για το φυσικό αέριο


Η προοπτική διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου με αγωγούς για μεταφορά φυσικού αερίου, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την Κύπρια υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Λευκωσία, δήλωσε ότι η Ελλάδα προχωρεί με γοργά βήματα για εντοπισμό υδρογονανθράκων και εξέφρασε την ελπίδα «να πιάσουν δουλειά» τα γεωτρύπανα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για το ζήτημα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «αν και το θέμα των αγωγών είναι περίπλοκο, υπάρχει εντούτοις ενδιαφέρον και προοπτική από τις δύο χώρες για συνεργασία».

Τόνισε, παράλληλα, ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνδυάσουν δύο πράγματα. «Αφενός να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμετακόμισης φυσικού αερίου και αφετέρου να δώσουμε την εναλλακτική λύση διοχέτευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης και στην προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του ηλεκτρισμού, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν τεχνικά και οικονομικά το ζήτημα διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, με την προοπτική, στη συνέχεια, της σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τις δίωρες συνομιλίες, τις οποίες οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές, απασχόλησε και το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Πραξούλα Αντωνιάδου είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα ομόλογο της σε θέματα φυσικού αερίου και κατατέθηκαν σκέψεις για τα επόμενα βήματα στα θέματα ενέργειας και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην περιοχή, υπό το φως της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των δύο χωρών, αλλά και να ενισχύσει τον τομέα της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε και με τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Κυπριακής κυβέρνησης για το φυσικό αέριο.

http://www.newsbeast.gr