Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μόνο με ενεργειακό πιστοποιητικό οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων


Μόνο με την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού θα είναι νόμιμα τα συμβόλαια ενοικιάσεων που θα πραγματοποιηθούν από αύριο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την 9η Ιανουαρίου οι μισθώσεις ακινήτων πρέπει να συνοδεύονται από το ανάλογο πιστοποιητικό. Σε διαφορετική περίπτωση η μίσθωση θεωρείται άκυρη, καθώς οι εφορίες δεν θα δέχονται τα συμβόλαια.


Έτσι από αύριο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να καλεί τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα μετρούν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, θα το βαθμολογούν και φυσικά ο ενοικιαστής θα ενημερώνεται κατά πόσο το σπίτι είναι θωρακισμένο από το κρύο τον χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι.

Αρχικά το μέτρο έπρεπε να ισχύει από τις 9 Ιουλίου του 2011 αλλά πήρε αναβολή έξι μηνών, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι τον Ιανουάριο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος το κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών και στο 1,5 ευρώ για τις μονοκατοικίες. Τα διαμερίσματα, που είναι μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστ/κό Ενεργειακής Απόδοσης».

Ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε μίσθωση ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.

http://www.newsbeast.gr/