Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Βελτιωμένες οι προσδοκίες στις κατασκευές.


Βελτιωμένες εμφανίζονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο των κατασκευών με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε χθες σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ για την πορεία του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο-Αυγουστο. Κύριος λόγος της εξέλιξης αυτής ήταν οι ενισχυμένες προσδοκίες από τον κλάδο των δημοσίων έργων, που στάθηκαν αρκετές για να αντισταθμίσουν την επιδείνωση του κλίματος από τον κλάδο των ιδιωτικών έργων, δηλαδή της αγοράς ακινήτων.


Συνολικά λοιπόν, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές παραμένει σε ανοδική τροχιά και διαμορφώνεται έξι μονάδες υψηλότερα, στις 46,3 μονάδες, αρκετά πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό του επίπεδο (28,8 μονάδες). «Οι δυσμενείς προβλέψεις των επιχειρήσεων αφενός για τις προγραμματισμένες τους εργασίες, αφετέρου για τις εξελίξεις προσεχώς στην απασχόλησή τους, αμβλύνονται τον Ιούλιο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτές οι τάσεις παρουσιάζονται και είναι ισχυρές μόνο στις Κατασκευές Δημοσίων Εργων, από τις οποίες προέρχεται η βελτίωση των προσδοκιών στο σύνολο του τομέα» επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.

Το πιο θετικό στοιχείο από τη μελέτη είναι η πορεία του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Εργων, όπου μετά από ένα δίμηνο υποχώρησης, καταγράφεται τον Ιούλιο κατακόρυφη άνοδος, στις 61,9 μονάδες (από 46,2), που είναι η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 18 μηνών. Οι προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, παρότι παραμένουν αρκετά δυσμενείς, αμβλύνονται αισθητά (στις -65 από -82 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ έδαφος κερδίζουν και οι προβλέψεις της απασχόλησης του κλάδου, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -21 μονάδες (από -33). Το στοιχείο όμως που παρουσιάζει θεαματική άνοδο τον Ιούλιο είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων, με το σχετικό ισοζύγιο να βελτιώνεται κατά 36 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -6 μονάδες.

Είναι προφανές ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και η δεδηλωμένη πρόθεσή της για στροφή προς την ανάπτυξη, λειτούργησαν θετικά στους κατασκευαστές, που αναμένουν την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

 Οσον αφορά τον κλάδο των ιδιωτικών-οικοδομικών έργων, ο σχετικός δείκτης προσδοκιών υποχώρησε τον Ιούλιο στις 21,8 μονάδες, μετά την πρόσκαιρη, όπως αποδείχθηκε άνοδο του Ιουνίου και βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα, συγκριτικά με την αντίστοιχη τιμή του 2011 (33,7 μονάδες).

Σε ένα ακόμα δείγμα επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά ακινήτων, οι κατασκευαστές στον κλάδο, αναμένουν περαιτέρω μείωση της απασχόλησης. Επίσης, μόλις το 3% αναμένει άνοδο των εργασιών τους. Ως προς την τάση στις τιμές του κλάδου στο επόμενο διάστημα, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες επικρατούν στο 46% των επιχειρήσεων (έναντι 41% τον Ιούνιο), με καμία επιχείρηση –για δεύτερο κατά σειρά μήνα– να μην αναμένει άνοδο.