Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Προκήρυξη νέων μελετών κτηματογράφησης σε 10 περιφερειακούς νομούς


Δεκατέσσερις νέες μελέτες κτηματογράφησης, που αφορούν 1024 προ-Καποδιστριακούς ΟΤΑ, προκηρύχθηκαν, σε 10 Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) της χώρας, προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το σύνολο των εκτάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων (εκτός των περιοχών που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί ή κτηματογραφούνται), οι οποίες καλύπτονται σε μεγάλο τμήμα τους από αναδασμούς και διανομές.

Με το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης θα καταγραφούν περίπου 4,4 εκατ. δικαιώματα και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 29 εκατ. στρέμματα (περίπου το ? της χώρας).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού γίνεται πλέον πράξη η αξιοποίηση υφιστάμενων δεδομένων και πληροφοριών της δημόσιας διοίκησης, με σκοπό τη μείωση του χρόνου και του κόστους της κτηματογράφησης.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν:

1. Tο αναλογικό αρχείο αναδασμών και διανομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που ψηφιοποιήθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ με ίδια μέσα σε συνεργασία με την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ μέσα από το Γ΄ΚΠΣ το χρονικό διάστημα 2006-2009 (έργο «Υποδομή δεδομένων και Τεχνολογίας Πληροφοριών για ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»).

Τα στοιχεία των κυρωμένων Αναδασμών και Διανομών αποτελούν μια σημαντική αρχική πληροφορία πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η κτηματογράφηση, γιατί προσδιορίζουν τα γεωτεμάχια ως προς τη θέση, τα όρια και το εμβαδόν, καθώς και τα δικαιώματα κυριότητας επ΄αυτών κατά την στιγμή κύρωσής τους. Με τις δηλώσεις των σημερινών δικαιούχων τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιηθούν και θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.

2. Τα στοιχεία των μητρώων για τις αγροτικές επιδοτήσεις που τηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως συμπληρωματική πληροφορία που θα βοηθήσει στη διασταύρωση των στοιχείων που θα συλλεχθούν. Για το λόγο αυτό, έχει προωθηθεί και αναμένεται άμεσα η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Κτηματολόγιο ΑΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ, Καθ. Απόστολος Αρβανίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι 1024 περιοχές μαζί με το προηγούμενο πρόγραμμα των 268 περιοχών συνιστούν την τρίτη γενιά κτηματογράφησης, η οποία υλοποιείται με βελτιωμένες τεχνικές προδιαγραφές και συγκεκριμένες προβλέψεις για την επιτάχυνση της ανακήρυξης των αναδόχων.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ουσιαστική αξιοποίηση των έργων που υλοποίησε η εταιρεία μας στο Γ’ ΚΠΣ προς το στόχο μείωσης του κόστους και του χρόνου σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Παράλληλα, αποσκοπούμε στο να πετύχουμε σημαντικές συνέργειες μεταξύ φορέων του Δημοσίου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ήδη έχουμε προκηρύξει μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν σε περίπου 7 εκατ. δικαιώματα, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον στόχο των 4 εκατ. δικαιωμάτων που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αυτές οι μελέτες κτηματογράφησης θα συμβάλουν σημαντικά στην απασχόληση χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων κ.α. προσωπικού) σε μια περίοδο πραγματικά δύσκολη για την εργασία στη χώρα μας. Η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ελληνικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο καλεί να είναι συμμέτοχος και σύμμαχος στην προσπάθεια επιτάχυνσης του έργου».

Σημειώνεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανάθεση των μελετών, οι δικαιούχοι ακινήτων στις περιοχές αυτές έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους (μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο, σύνταξη οριστικών συμβολαίων, κ.α.) πριν ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων.

Πηγή:www.capital.gr